luni, 9 noiembrie 2009


ÎNŢELEGI TU CE CITEŞTI?

Faptele Apostolilor 8:30


Această întrebare, consemnată în Scriptură de către dr. Luca în cea de a doua carte a sa, e astăzi în mileniul III o reală provocare pentru toţi! Într-o generaţie în care găseşti prea puţini dispuşi să îşi facă timp pentru a citi, această întrebare cu profunde implicaţii spirituale, poate suna aşa de ciudat. Avem astăzi aşa de mult timp pentru toate lucrurile care ne plac sau le considerăm vitale – job-uri, relaxare, vacanţe, familie, hoppy-uri, ieşiri, prieteni – dar când e vorba să ne facem timp pentru citit, pentru studiul Scripturii într-un mod organizat şi aprofundat, nu găsim loc în programul nostru foarte încărcat. Când într-o împrejurare am propus unor tineri să îşi stabilească în orarul zilnic să citească 3 Psalmi pe zi, am întâlnit o sumedenie de dificultăţi – „dar sunt prea mulţi 3, de ce nu 1 sau hai fie 2!”; „dar când vom ajunge la Psalmul 119 cât se consideră că am citit pe zi?”; „e obligatoriu?”; „nu cred că pot să mă ţin de acest proiect că am aşa mult de învăţat, de studiat!”...şi scuzele au continuat!

Şi dacă totuşi, în cele din urmă cu mari „eforturi” şi pentru că trebuie, unii se apucă de citit sunt deseori puşi în dificultatea de a nu înţelege nimic din ceea ce Dumnezeu a intenţionat să comunice prin intermediul Scripturii. Şi de aici rezultă, confuzie, imaturitate spirituală, precum şi o mulţime de învăţături false, greşite şi populiste. Sunt în comunităţile noastre prea mulţi, mult prea mulţi care propovăduiesc, învaţă lucruri pe care Scriptura nu a intenţionat niciodată să le transmită.

Într-o zi, aparent care nu se pregătea să aducă nimic deosebit, un mare teolog şi-a pus în minte să Îl ispitească pe Domnul Christos, conducându-L spre o dezbatere despre veşnicie şi Rai. Cu toate că era specialist în Lege, cu toate că o citea zilnic şi ştia nenumărate pasaje din cuprinsul ei pe de rost...teologul nostru nu pricepea nimic, nu reuşea să interpreteze corect textul Scripturii pentru el şi nici pentru alţii (poate din cazul acestui hăbăuc de cap s-au inspirat unii credincioşi care au susţinut mulţi ani că studiul nu-i bun şi teologia nu are ce să ajute – între noi fie vorba, altă interpretare greşită!). La întrebarea lui, Domnul Christos răspunde cu două întrebări fundamentale: „Ce este scris în Lege?” – şi pentru că era un cercetător prin excelenţă, la această întrebare nu întâmpină dificultăţi şi dă un răspuns imediat. La cea de-a doua întrebare: „Cum citeşti în ea?”, sau interpretezi, a fost falimentar total! La fel şi azi foarte mulţi se împotmolesc şi devin nesiguri de Voia lui Dumnezeu pentru viaţa lor. Biblia nu se interpretează după ureche, din auzite sau aşa cum ni se pare nouă potrivit. Sunt anumite principii, anumite reguli de care trebuie să ţinem seama pentru a nu orbecăi printre literele versetelor. Numai că pentru a ajunge să înţelegi ce citeşti şi să nu ţi se pară că înţelegi, trebuie timp, disponibilitate şi studiu, da mult studiu!...şi când aud acest îndemn fug creştinii de rup pământul!

Deci, spor la citit...şi călăuzire la interpretare şi aplicare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu