luni, 1 martie 2010

Provocare!



Citind cartea lui Patapievici - Omul recent - m-am gîndit să lansez o provocare stimabililor cititori: Oare cum ar trebui să arate CREŞTINUL RECENT?

Aştept sugestiile voastre pentru a putea creiona împreună portretul robot al unui creştin modern, actual şi relevant pentru mileniul III!

25 de comentarii:

  1. intelept, cult. e plina societatea crestina de incultura, gratie efectelor de blocare a dezvoltarii tinerilor.

    frumos. aici ma refer la un suflet frumos. un om cu un suflet frumos se va darui pe sine celuilalt ca Hristos.

    [ma rezum la atat]

    RăspundețiȘtergere
  2. pentru asta cu capul mare - ce bine ca te-ai rezumat la atat, altfel cred ca ma lua cu ameteli.

    Am zis eu bine - astia care vin in urma noastra fac totul praf. Oare cultura si intelpciunea veacului poate salva biserica.

    Tineri nu citesc biblia si tu vrei sa-l citeasca pe Kant.

    P.S.

    Sa intaleg ca Silu a devenit cineva, a prins un pic de nume; deci porti acum o discutie la un nivel inalt.

    P.P.S.

    Smerit, transparent, si al dracului de rau cu toti care se dau ceva sau par a fi cineva.

    RăspundețiȘtergere
  3. pentru "templum clementia"... poate ar trebui sa-ti schimbi nickname-ul in "templum dementia" dupa felul in care te exprimi. iar la gramatica... 3, stai jos!

    RăspundețiȘtergere
  4. omul firesc nu primeşte lucrurile Duhului lui Dumnezeu, căci, pentru el, sunt o nebunie; şi nici nu le poate înţelege, pentru că trebuie judecate duhovniceşte.

    P.S.

    mi-a placut ceva scris de tine : "nebunia sau alienatul nu poate fi ceva dramatic " - beton.

    Te astept la o spovedanie la templu.

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca nu va cer prea mult...hai sa ne reintoarcem la portretizarea crestinului recent...sunt asa multe confuzii astazi intre tinerii crestini care oscileaza fie intre fanatismul religios al strabunilor, fie intre libertinismul caracteristic post-modernismului nostru...mai astept sugestiile voastre.
    p.s. multumesc pentru sugestii Vali. da cred ca e nevoie ca tinerii crestini sa mai citeasca si altceva decat cartile de joc si comentariile de pe facebook...

    RăspundețiȘtergere
  6. @templum clementia
    te vinzi prea ieftin in afirmatii.
    astia care vin din urma "voastra" au de dus o lupta mult mai apriga decat "voi", pentru ca au fost vanduti scalvi de inaintasi. praful nu e a lor. e din gurile si inimile "voastre".

    cand spuneam "intelept/cult", ma refeream in primul rand la intelepciunea descrisa in proverbe. (aici ai putea include cercetarea Scripturilor)

    RăspundețiȘtergere
  7. "intelept, cult. e plina societatea crestina de incultura, gratie efectelor de blocare a dezvoltarii tinerilor " - ai impresia ca din fraza asta imi pot da seama la ce faci referinta. E clar ca acum incerci sa dragi busuiocul.

    Eu nu am dus nici o lupta. Sunt doar un comentator, fara solutii si fara speranta pentru ce este in jurul meu. Iar tu Buble si multi altii ( nu dau nume prea multe), nu faceti de cat sa confirmati atitudinea ostila a pastorilor, care o au fata de voi.

    In continuare cred ca sunteti o generatie de ratati. Nu am acum ceful sa-mi vars tot focul, petru ca argumente am multe.

    Ati facut scoala pe gratis (nu te includ si pe tine, ci doar generatiile de ratati), si traiti din sponzorizari ca oricare alti milogi. Asta fiind un alt motiv pentru care va vad fara pret. Ati vrut in sistem, acum sunteti pe sistem :)

    P.S.

    presupun ca urmatorul comentariu o sa fie anonim, dar semnat tot de tine:)

    Templum Dementia

    RăspundețiȘtergere
  8. Uite cum arata crestinul TAU recent:))...ca si vax(aly)asta si templu:))...aaaa era sa uit de "anonim":)))...pe fiecare blog trebuie sa fie o lupta intre "incordati":))...altfel nu sunt sanatosi:)))...complexatilor!Uite cum ti-e crestinul tau recent:)))... UN COMPLEXAT

    RăspundețiȘtergere
  9. 1.Istetule, vezi ca vorba te da de gol; doar tu si proprietarul blogului folositi puncte , puncte la nesfarsit. Nu sustin ca ati fi unul si aceiasi persoana, insa astept o infirmare din partea cuiva.

    2.Cum ai reusit din 3 fraze sa-mi vezi complexul, atat al meu, cat si al lui vaxaly? Si care e ala, daca tot ne psihanalizezi?

    3.Daca pe fiecare blog sunt incoradati si nu iti place, citeste o carte, un ziar sau biblia.

    4.Cad despre crestinul de azi ce sa zic... intr-o tara plina cu prosti, cu siguranta ca dificil sa spui ceva. Toti te vor acuza. Marea multime de idioti intodeauna vor incerca sa te faca asemeni lor, iar pericolul e iminent; mai ales pentru unii.

    P.S.

    Imi plac zbarici din postarea ta, sa zamesti cu gura pana la urechi intre timp ce acuzi pe cineva fara temei, da dovada de multe lucruri. Insa de departe cea mai geniala treaba care ai facut-o, e ca ai semnat "anonim" , treaba ce ma face sa cred ca nu esti chiar atat de prost in cat sa iti dai si numele.

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna stimabililor...observ ca discutiile capata un pic iz de deszateri "babesti", adica de strigate de peste gard! Asta a fost doar o observatie.
    1. Observ o alta idee: cineva pune egal intre Crestin si Complexat! As vrea, mare ANONIM, daca ai ceva de spus sa spui numai cand ai curajul sa afirmi si cine esti si sa iti asumi ce spui. chiar ma enerveaza postarile puse sub "anonimat". cat despre ideea-ti stralucita...eu nu sunt complexat si mai stiu cativa. daca mai vrei sa discutam, numai can voi sti cu cine am onoarea.
    2. Prietene de la Templu...nu lua prea personal tot ce se scrie. Nu e nici un "razboi" de purtat aici. Ma bucur de ideile contradictorii, dar sa nu exageram in acuze nefondate. Da ai dreptate, multi "teologi" se regasesc in ce zici, dar sa nu aruncam copilul cu tot cu apa...te rog. Mai sunt si altii care lupta cu, mediocritatea si nepasarea.
    3. Inca astept sugestii vis-a-vis de subiectul postat. Sa fiti iubiti!

    RăspundețiȘtergere
  11. Sincer nu prea stiu cum ar trebui in mod normal sa arate un crestin recent. O sa citez o fraza dintr.o predica pe care am auzit.o in toamna. Spunea fratele Viorel Iuga daca mi.aduc bine aminte ca "un crestin adevarat trebuie sa fie cu capul in cer si cu picioarele pe pamant". Mie mi s.a parut atotcuprinzatoare afirmatia aceasta. Adica m.a dus cu gandul la ceea ce a spus Isus referitor la crestini ca sunt in lume dar nu fac parte din ea.
    In concluzie, un crestin poate fi educat, cult, intelept, sociabil atat din punct de vedere religios cat si laic; dar pana in momentul cand unul dintre acesti factori tinde sa.i afecteze relatia cu Dumnezeu. Adica nu zice nimeni sa nu mergi la masa cu colegii de serviciu sau la un meci de fotbal, dar daca in timpul respectiv este o evanghelizare sau o adunare undeva, pentru mine este mai importanta decat relatia cu colegii. Singurul fapt ce ma face sa lipsesc este programul prelungit. Lucrul acesta ma intristeaza, dar n.am ce face. Slava Domnului ca nu se intampla foarte des. Aceasta e parerea mea. Daca am suparat pe cineva imi cer scuze.
    P.S.:Vis-a-vis de cultura, apostolul Pavel spunea la un moment dat: "Cercetati toate lucrurile si pastrati ce este bun" - 1Tesaloniceni 5:21. deci nu este nici un pacat cunoasterea. Pentru ca Domnul este Intelepciune.

    RăspundețiȘtergere
  12. Domnule Mircea poetic spus: "un crestin adevarat trebuie sa fie cu capul in cer si cu picioarele pe pamant"...insa sti care e tragedia care am observat-o?...cei mai multi crestini sunt cu capul in nori!
    in rest, da cred ca un crestin recent trebuie, printre altele, sa puna mana si sa citeasca cat mai mult...multumesc pentru sugestii!

    RăspundețiȘtergere
  13. Mda. Asta e trista realitate. Sincer, din neatentie putem oricare sa ne numaram printre cei cu capul in nori (eu as fi primul); dar trebuie sa intelegem a ce a spus si Isus: Vegheati. Nu e usor. Spun asta si ca marturisire a faptului ca sunt de putin timp pe calea mantuirii. Sunt convins ca mai am multe de invatat in aceasta privinta. Am fost 17 ani martor, iar acuma o spun pe bune ca poarta un razboi cu mine aproape zilnic. Lucru ce ma intristeaza si ma bucura in acelasi timp. Dumneavoastra probabil o sa intelegeti mai bine la ce ma refer. Domnul sa ne binecuvanteze!

    RăspundețiȘtergere
  14. Incerc o portretizare prin prisma unor versete din biblie. In ciuda multor pareri emise aici si regasite la avonul multor biserici, vreau sa sutin ca nu avem nevoie de nici o schimbare, ba chiar mai mult, gasesc gresita pornirea unora de a remodela crestinatatea intr-o anumita forma sau substanta.

    Marea majoritate a crestinilor arata exact cum ar trebui sa arate, adica fara dragoste (Matei 24:12). Nu cred ca este drept din partea nimanui sa contrazica biblia. Daca ea profeteste despre aceasta trasatura si zice ca trebuie sa ajungem la aceasta “aratare”, imi pare prosteste din partea multora sa incerce sa lupte impotriva curentului si impotriva profetiei. Daca Scriptura zice ca asa trebuie sa fim, cu siguranta contrariul este imposibil. Pentru ce sa luptam cu pumnii in vant.

    Un alt argument in potriva schimbarii ar fi indemnul din capitolul 22 din Apocalipsa : “cine este nedrept, sa fie nedrept si mai departe; cine este intinat, sa se intineze si mai departe; cine este fara prihana sa traiasca si mai departe fara prihana… “ .

    Prin urmare nu trebuie sa ne schimbam sau sa-i schimbam. Cum suntem e numai bine.

    Crestinul este actual, modern, relevant si cat se poate de RECENT.

    RăspundețiȘtergere
  15. Prietene de la Templu, consider prea fatalista si exclusivista portretizarea ta si interpretarea pe care o oferi acelor citate biblice! Daca as accepta interpretarea ta, atunci ar trebui sa inchid Biblia, sa refuz orice invitatie la predica, ca oricum...nu putem schimba nimic!!!
    Faci aici o greseala...nu armonizezi ideile extrase cu tot cadrul biblic largit! In alte pasaje Biblia cere schimbare, impotrivire fata de spiritul lumii. Domnul Christos atragea atentia asupra unei realitati triste, dar nu prezinta o norma pentru crestinul adevarat. Expresia din Matei 24:12 "dragostea celor mai multi", imi ofera totusi o nota de speranta - nu toti crestinii vor ajunge asa. Ajung fara credinta si dragoste, religiosii!

    In ce priveste indemnul din Apocalipsa 22:11, aici intentia autorului nu e nicidecum sa incurajeze raul sau faradelegea, si nici de a trece cu vederea peste pacat, ci de a arata ca in cazul in care oamenii nu iau aminte la aceste profetii cuprinse in carte, ei vor continua sa traiasca in pacatele lor. Pe de alta parte, cei care vor lua aminte la aceste profetii, vor continua sa faca bine!

    Prietene, e drept ca fiind in apropierea venirii Domnului, nu ne putem astepta la schimbari majore in comportamentul oamenilor...dar ca si CRESTINI autentici, trebuie sa actionam spre modificarea permanenta a comportamentului nostru, a lucrurilor care nu se potrivesc cu chemarea noastra! NU pot accepta ideea ca suntem numai bine...stima.

    RăspundețiȘtergere
  16. Pentru Mircea - Ma bucur sa observ dorinta ta de acumulare in cunoasterea lui Dumnuzeu. Cred ca aceasta ar trebui sa fie atitudinea oricarui crestin recent, ca tot discutam despre el. Niciodata nu sti destul, niciodata nu ai epuizat totul vis-a-vis de cunoasterea Celui Preainalt. Apropo de "luptele" tale, intotdeauna intoarcete si tinete de Cuvant. El e infailibil...restul sunt basme, povesti si prostii. Numai bine

    RăspundețiȘtergere
  17. Te precipitezi :) citeste cu atentie! Nu am vorbit de o totalitate a crestinilor! Iata citatul

    "Marea majoritate a crestinilor arata exact cum ar trebui sa arate, adica fara dragoste ".

    Si care e speranta :) Ca te sui la amvon si predici unei minoritati din biserica, care nu poate fi apreciabila numeric.Poate sunt 2, poate sunt 10.

    Nu am propus aplicatii in urma prezentarii.O fac acum si spun exact ce zice si biblia: "cine este sfânt, să se sfinţească şi mai departe! " - acelas verset.

    La fel ca si mine si tu interpretezi versetele; bineintales asa cum iti convine si cum de altfel fac toti.

    Daca se poate sa-mi dai si cateva referinte teologice la interpretarea ta din Apocalipsa 22:11. De dragul discutiei si nu petru o polemica.

    P.S.

    " Suntem numai bine " e spus in lumina lui Matei 24:12, adica suntem cum scrie acolo. Si daca in biblie scrie ceva si noi suntem cum scrie acolo, oare nu e bine? Bineintales ca nu e bine pentru noi majoritatea, insa e bine pentru ca biblia se implineste.

    RăspundețiȘtergere
  18. Cred ca nu ati observat ceva la Matei 24:12, si anume, ca "din cauza faradelegii" se ajunge la a fi "rece" in ce priveste dragostea. Solutia e sa dam la o parte faradelegea (pocainta), si nu ceea ce ati prezentat unii mai sus.

    RăspundețiȘtergere
  19. 2Petru 2:12-16: ”Sa aveti o purtare buna in mijlocul neamurilor, pentru ca in ceea ce va vorbesc de rau,(...) prin faptele voastre pe care le vad, sa slaveasca pe Dumnezeu in ziua cercetarii(...) Purtati-va ca niste oameni slobozi, fara sa faceti din slobozenia aceasta o haina a rautatii, ci ca niste robi ai lui Dumnezeu.”

    RăspundețiȘtergere
  20. Crestinul "contemporan" (cred ca e mai bine decat "recent") cred ca ar trebui sa pun accent pe ceea ce se numeste apologetica. Mintea omului contemporan e framantata de intrebari mai mult ca niciodata. Cred ca un cestin contemporan trebuie neaparat sa caute raspunsuri la intrebarile ce framanta omenirea astazi.

    Daca e sa fi un crestin actual...recent... cred ca intelegerea intrebarilor, precum si raspunsurile care trebuiec date, dovedesc un crestin capabil sa perceapa existenta lui in vremea de azi.

    Repet, pentru a fi clar in ce vreau sa spun, crestin actual trebuie sa fie un bun apologet.

    Doamne ajuta-ne!

    RăspundețiȘtergere
  21. 1. Pt. Templu - Inca odata spun, pt mine termenul crestin are numai aspecte pozitive! Foloseste termenul "religios" sau "penticostal", "baptist", etc cand vorbesti despre aspecte negative perfect surprinse de Domnul Christos. Da majoritatea, cum bine surprindea Doru in comentariul lui, din cauza pacatului da dovada slabiciunii si "racirii" spirituale. E clar ca Biblia se implineste, dar nu as vrea sa se implineasca in aspectele negative cu mine!
    Cat despre Apocalipsa, as putea prezenta cateva carti - William Macdonald, Comanetar la Noul Testament; John F. Walvoord, Comentariu al Noului Testament; Comentariu lui Warren W. Wiersbe pe Noul Testament, etc.

    2. Pt Doru - intr-adevar fratica, numai POCAINTA nu o vedem ca solutie, si tot pe langa ea ne sucim. Facem planuri, strategii... cand totul ar fi atat de bine daca... ne-am pocai!

    3. Bine punctat Mircea, multumesc pt citatul prezentat.

    4. Stimabile ANONIM...in primul rand trebuie sa iti spun ca nu imi place sa vb cu cei care se ascund in spatele anonimatului. Fac acum o exceptie...oferind circumstante atenuante.
    K!. Am fost la o conferinta odata, si omul ce vorbea a pus o intrebare directa: DE CE ESTI CRESTIN?... cei mai multi intrebati au dat in balbaiala... Din pacate se observa ca nu avem ce apara, ca nici macar noi nu stim ce credem si de ce credem! Trebuie intr-adevar umpla la aceast aspect al crestinului recent - sa punem mana sa invatam doctrina de baza...dar tocmai de studiu fug majoritatea superficialilor... Trist. Da, sunt de acord cu tine, e important pentru crestinii recenti sa-si poata sustine credinta in orice circumstanta... Multumesc pentru sugestie...si te rog data viitoare daca mai scri, pune in paranteza la final frumos numele, ca sa stiu cu cine am onoarea.

    Fiti sanatosi!

    RăspundețiȘtergere
  22. Cine este nedrept, să fie nedrept şi mai departe; cine este întinat, să se întineze şi mai departe; cine este fără prihană să trăiască şi mai departe fără prihană. Şi cine este sfânt, să se sfinţească şi mai departe!

    Cel mai usor verset de interpretat.

    - nu avem de a face cu o porunca imperativa
    - textul nu trimite pe nimeni sa pacatuiasca asa cum cred unii, pentru ca mai apoi sa fim nevoiti sa armonizam si sa-l scoatem pe Ioan din belele
    - atat cei nedrepti cat si cei drepti au luat deciziele finale cu privire la vietile lor.
    - vremurile s-au implinit, usa s-a inchis.
    - Cristos vine sa rasplateasca tuturor dupa faptele facute
    - nu mai este vreme de pocainta
    - schimbarea nu mai este posibila nici macar teoretic.

    Prin urmare, daca traim vremurile despre care vorbeste Ioan in Apocalipsa 22:11, ne este imposibil sa ne schimbam. In continuare sustin ce am scris mai sus, deoarece nu vad schimbari in bine la crestini in ultimi 15 ani de zile. Cu toate astea nu sunt suficent de nebun sa sutin ca traim vremuri apocaliptice, insa am curajul sa afirm ca dragostea s-a racit de-a binelea la foarte multi. Deci departe nu suntem.

    Nu cred ca a fi un crestin recent, presupune cu totul altceva din punct de vedere scriptural fata de evul mediu. Relevanta si noutatea nu se schimba in functie de veacuri ori de conjuctura. Definitia crestinului ramne universal valabila tot timpul; iar noi nu putem deveni mai crestini de cat anteriorii nostri.

    Am senzatia ca ne invartim in jurul cozii. Bineintales ca orice idée ajuta, orice gand pozitiv exprimat aici este de folos, insa nu sintetizam. Ne pierdem in amanute fie pentru ca ne uitam prea mult in ograda vecinului , fie pentru ca ne uitam prea mult la veacuri.

    Cum devenim recenti, prin completarea lipsurilor celor din jur sau prin asemanarea cu Scriptura?

    RăspundețiȘtergere
  23. Silviu, prieteni, acel anonim sunt eu, adica Matei...

    Am citit cu interes ce s-a scris pana acum, si am dorit sa particip si eu la discutie, framantat de ceea ce se este si se numeste crestinul recent...

    Daca voi mai scrie, cu siguranta voi scrie si numele... de dragul responsabilitatii cuvintelor pe care le postez aici...

    ...si uite asa...pe langa apologet, acum adaug si responsabil, e ceea ce cred ca trebuie sa fie un crestin recent.

    Matei

    RăspundețiȘtergere
  24. Prietene de la Templu ai zis un adevar la care subscriu: "Nu cred ca a fi un crestin recent, presupune cu totul altceva din punct de vedere scriptural fata de evul mediu. Relevanta si noutatea nu se schimba in functie de veacuri ori de conjuctura. Definitia crestinului ramane universal valabila tot timpul". Intotdeauna ramane Biblia singura la care trebuie sa ne raportam indiferent de mediu, cultura sau filosofii. Da un crestin trebuie sa isi extraga intotdeauna din Biblie principiile de viata...

    Pt. Matei - apreciez intotdeauna oamenii responsabili! Te salut prietene.

    RăspundețiȘtergere
  25. Buna seara,
    De ce nu mai sunteti Martor al lehova ? Ce v-a facut sa va razganditi ? Cum ati transat si ati luat aceasta decizie radicala ? Ce nu v-a convenit la confesiunea religioasa: Martorii lui Iehova ? Va rog sa explicati punctual care sunt punctele lor slabe si cele bune. Toate cele bune, DL

    RăspundețiȘtergere