sâmbătă, 7 noiembrie 2015

Casa zidită pe stâncă!


Matei 7:24. De aceea, pe oricine aude aceste cuvinte ale Mele, şi le face îl voi asemăna cu un om cu judecată care şi-a zidit casa pe stâncă. 25. A dat ploaia, au venit şuvoaiele, au suflat vânturile şi au bătut în casa aceea, dar ea nu s-a prăbuşit, pentru că avea temelia zidită pe stâncă. 26. Însă oricine aude aceste cuvinte ale Mele, şi nu le face, va fi asemănat cu un om nechibzuit care şi-a zidit casa pe nisip. 27. A dat ploaia, au venit şuvoaiele, au suflat vânturile şi au izbit în casa aceea; ea s-a prăbuşit, şi prăbuşirea i-a fost mare.”

Pilda casei zidită pe stâncă, încheie pericopa cunoscută sub numele de Predica de pe Munte - unul dintre cele mai valoroase texte din Scriptură! Conține doctrina de bază a Noului Testament. Isus prezintă noul cod al creștinului de pretutindeni în raport cu învățăturile vechi testamentale care au guvernat până aici lumea spirituală!
Omul nu trebuie doar să aud Cuvântul, nu e destul să înțeleagă Cuvântul, nu trebuie să fie doar un bun teoretician, ci el trebuie să traducă doctrina în practică, să trăiască conform cerințelor Cuvântului! Textul Scripturii nu e doar o simplă lectură, nici măcar un exercițiu spiritual, ci el reclamă ascultare, schimbare de comportament, e punere în practică. Cine "aude...și nu face" construiește degeaba, nu are temelie, îi lipsesc lucrurile care de fapt ar trebui să susțină viața! Scriptura nu e suficient să fie citită, dezbătută, ea cere asumarea spuselor ei, ascultare totală. Și asta schimbă gândirea și traiul. Despre Isus se spunea că e "puternic în fapte și în cuvinte"! El era gata în permanență să facă ceea ce spune! Teoria fără act e nisip curat, e goană după vânt, religie goală, e pierdere de vreme, e studiu gol-goluț. Temelia duralilă pentru eternitatea, e fapta!
Teoria ca teoria, spunea românul, dar practica ne omoară! A ști, dar a nu face conduce spre autodistrugere. Teoreticianul golit de act se sabotează încet, dar sigur. Va rămâne integru, stabil în fața provocărilor vieții doar cel care își direcționează viața conform învățăturilor sfinte.
În final, valoarea nostră nu e dată de cantitatea de informație pe care o deținem, ci de valorile practice din viața noastră. Suntem "cântăriți" nu după cât text am reușit să acumulăm, ci după cum trăim între semenii noștri! Ceea ce faci, strigă mai tare decât ceea ce ști. Fapta e tot ce contează, fapta fie ne susține, fie ne demască slăbiciunea și falsitatea. Trebuie menționat un lucru aici: a face nu e destul, ci a face ce trebuie, ce e bine, acesta e mesajul parabolei.


1.     Fă-ți timp să citești Scriptura!
2.     Identifică domeniile din viață în care teoria bate practica.
3.     Fă-ți timp să studiezi doctrinele în care ești deficitar - înscrie-te într-un grup de studiu.
4.     Ia-ți o zi pe săptămână în care să fi preocupat mai mult de suflet decât de trup, pentru a face binele activ în viața ta!
5.     Nu uita că valoarea e dată de comportament și nu doar de cunoștințele pe care le-ai dobândit! Caută echilibrul!
6.     Alege un domeniu de activitate în care să începi să te implici activ, în raport cu abilitățile tale.













2 comentarii:

  1. Silviu, cand afirmi "Contine doctrina de bază a Noului Testament. Isus prezintă noul cod al creștinului de pretutindeni în raport cu învățăturile vechi testamentale care au guvernat până aici lumea spirituală!", aprobi greselile multora care interpreteaza ca Yeshua (Iisus) a venit sa prezinte altceva, ce difera de invataturile vechi testamentale, care de la sine sunt radacina oricarei promisiuni, plan si efort a lui Dumnezeu. Ori tu confuzi Legea statala a lui Yisrael, data prin Moshech (Moise), cu moralitatea si natura creata de El, in care ne regasim cu totii, care era inca d ela inceput, inainte de Lege?

    Dai indemnuri bune, in mare parte. Dar chiar daca multi frati nu cunosc lucrurile Domnului mai clar, nu poti zice "Ceea ce faci, strigă mai tare decât ceea ce ști." (si orice expresie asemanatoare) ca, fara o "teorie" adanca, clara si buna, nu vei lua o directie sanatoasa, din punctul de vedere a lui Dumnezeu. Trebuie si teoria si practica. Poate practica n-o poti face tot timpul, sau nu chiar in felul cum ai vrea. Dar daca stii directia care trebuie s-o iei, avand destula teorie clara, atunci vei si lua parte la o practica buna, mai mult sau mai putin, rezumandu-te voii lui Dumnezeu.

    God bless you.

    RăspundețiȘtergere
  2. dacă tot dau și îndemnuri bune, e speranță!!!!
    eu nu exclud teoria, cum pun accentul, ca și Iacov în Epistola lui, și pe partea practică!!!
    trebuie un echilibru între teorie și practică.

    RăspundețiȘtergere