miercuri, 21 aprilie 2010

Eveniment: Lansarea cărţii lui Dietrich Bonhoeffer!














Centrul Creştin "Areopagus" a găzduit acest moment important pentru comunitatea evanghelică din România - prima carte tradusă a teologului german Dietrich Bonhoeffer, "COSTUL UCENICIEI". Editura "Logos" prin oamenii implicaţi au făcut o treabă excelentă.

Acest teolog, pentru mine cel puţin, rămâne un personaj controversat, ceva de genul 2 în 1. Nu pot să mă împac cu ideea că un creştin poate fi de acord cu ideea unui atentat asupra unui om, fie el chiar Hitler în persoană. Cred că altfel trebuie un creştin să se implice în societate şi altfel să reacţioneze în faţa răului. În fine!

Ideea unui Har care costă o îmbrăţişez, şi sper ca cei care au cumpărat cărţile să le şi citească, cei care au participat la dezbatere să îşi şi însuşească ceea ce trebuie...chiar şi cei care au tradus, editat sau comercializează.

A fost o atmosferă pe alocuri destul de plicticoasă, cam prea multe date istorice, prea puţină interacţiune, prea puţin despre teologia lui Bonhoeffer...şi încă o chestie - Dr. Emil Bartoş a intervenit prea puţin! Acestea sunt opiniile mele. Nesemnificative...


2 comentarii:

  1. Nici Bonhoeffer n-a fost de-acord cu el însuşi când vine vorba de atentate. Numai că el n-a fost creştinul care "n-aude, n-a vede"... "Etica" lui te-ar putea lămuri asupra acestei decizii.
    Dr. Emil Bartoş venea dintr-o călătorie de 60 de ore, cu norul de cenuşă suflând în ceafă. Nu e uşor să faci faţă unui astfel de eveniment după un asemenea periplu.
    Cât despre mine, regret că nu mi s-a dat încă harul de a coborî foc din cer, sau măcar de a face artificii. Evenimentul de marţi, de la ITP, va fi mai dinamic, sper.

    RăspundețiȘtergere
  2. ...nu trebuie să cobori foc din cer tot timpul Manu... uneori poate va trebui să faci şi asta şi atunci să fi pregătit. Cât despre etica marelui teolog, aş vrea să o citesc pentru a observa modul în care înţelege el implicarea...sper că aţi avut un eveniment bun la ITP. NUmai bine.

    RăspundețiȘtergere